Melanie Klein, kuramını ‘’bebeklerin içsel çatışmalar, saldırgan, yamyamsı dürtüler ve ilkel yok edilme, zarar görme anksiyeteleriyle baş etmek için ortaya çıkardıkları ilkel savunmalar üzerine inşa etmiştir’’(Göka,Yüksek,Göral,2006). Melanie Klein, kuramında bebeklerin 0-1 yaş arasında önce “paranoid-şizoid konum”dan sonra da “depresif konum ”dan geçtiğini ifade eder. Konumdan kasıt herhangi bir şekilde gelişim evresi değil daha çok “kendine özgü anksiyeteleri, savunmaları ve içsel nesne ilişkileri olan, bir benlik örgütlenme durumu” olarak kullanılmaktadır.
Ergenlik dönemi, çocukluk çağı ve erginlik arasında yer alan, hızla artan fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin bir arada görüldüğü, yetişkinliğe geçişi ifade eden bir yaşam dönemidir.iyolojik ve psikolojik değişimlerin zemin hazırladığı cinsel ve psiko-sosyal olgunlaşma ile başlar, birey özerkliğini, kimliğini ve sosyal üretkenliğini kazandığı zaman sona erer (Gültekin ve Baran, 2007; Demuth ve Brown, 2004). Erken çocukluk dönemindeki deneyimler, yetiştirilme tarzı, ebeveyn tutumları, aile öyküsü gibi etkenler ergenlik döneminin nasıl şekilleneceğini gösteren önemli değişkenler arasında yer alır.
Filmin konusu: Enid ve Rebecca, liseyi henüz bitirmiş olan iki yakın arkadaştırlar. Bir gün Rebecca bir kafede işe girer ve kendi evine çıkmaya karar verir. Ona oranla oldukça karamsar birisi olan Enid ise dünyadaki tüm insanları aptal olarak kabul etmektedir. Film liseyi bitirdikten sonra üniversiteye gitmek istemeyen Enid ve Rebecca’nın öyküsünü ele alır.
Kitabın ilk kısmında vicdan kavramıyla Marmeladov’un şu sözleriyle karşılaşıyoruz. ‘’Yoksulluk ayıp değil,zenginlik de erdem değildir.Sefaletse yüz karasıdır.’’ (Dostoyevski, F., 2017,s. 17). Marmeladov’un bu sözleri bize, sefaletin ruha dair bir araz olduğunu ve bunun vicdanı kaybetmekle eş değer olduğunu belirtmiştir (Çağlar, T., 2019). Raskolnikov annesinden aldığı mektubu okuduktan sonra annesinin ‘’Dunya’yı sev Rodya,o seni kendinden çok seviyor ‘’ bu sözüne takılmıştır, annesi ne demek istemişti? (Dostoyevski,F.2017 s.48) Yoksa kızını oğlu için feda ediyor diye vicdanı onu gizli gizli rahatsız mı ediyordu?
Her insan günlük hayatında bazı stres verici durumlarla karşı karşıya kalabilir. Böyle durumlar karşısında gerilebilir ve kendini kaygılı hissedebilir. Okulla yeni tanışacak bir çocuk okul kaygısı yaşayabilir, anne baba olacak bir çift bebekleriyle ilgili kaygı duyabilir, yeni bir eve taşınmış, yeni bir işe başlamış ya da yeni bir şehre yerleşmiş biri kendini kaygılı hissedebilir.